Interview: Felsted er blevet Vild med te!

I 2020 åbnede Lene Wittrup Christensen Vildmedte.dk på Gråstenvej 38. Vi har talt med hende om butikken, hendes visioner, god te og om at åbne fysisk butik midt i en Corona-tid.

Derfor turde Vildmedte tage springet

Felstedegnen: Vi lever jo i en tid, hvor butikslivet i de små byer er presset. Det gælder særlig i byer af Felsted størrelse. Hvad fik dig til at gå mod strømmen og åbne en fysisk butik her.

Lene: ”Jeg har hele tiden haft butik derhjemme, hvor folk er kommet efter aftale. De kommer fra både Fyn og eksempelvis Herning. Så butikken har været der, men har været meget lille og i et enkelt værelse. Mange af de lokale har ikke haft mod på at besøge mig, nok fordi det har ligget i mit private hjem.

Og så har jeg da i lang tid, når jeg har gået forbi Knuds butik eller Elektrikeren ved Spar tænkt, at det kunne være sjovt med en butik der. Men der har ikke været økonomi til huslejen.

Så havde vi 10-års fødselsdag i august, og allerede der, kunne vi se at nethandlen var steget meget. Siden jul havde vi haft fremgang, så nu var modet der.

På grund af mine problemer med mine hybermobile led, har jeg i et par år arbejdet på flere muligheder. Bl.a. at flytte det hele ud af byen og lave et samarbejde med en anden, som er i gang med at starte en fabrik op, og som kunne få os til at vokse til noget meget stort.

Men jeg måtte erkende, at det ikke passer sammen med, at jeg er fleksjobber og har den dumme krop at tage hensyn til. Det kunne være sjovt, at VildMedTe kunne konkurrere med de store, men det dur ikke på fleksjob.

Der kom også en henvendelse fra en kaffemand, som var interesseret i at overtage det hele og selv fortsætte med begge dele. Men så ville jeg og de fleksjobbere jeg har ansat, stå uden job.

Jeg har hele tiden helst ville blive i Felsted. Men huslejen i byen har været for stor i forhold til det, jeg gav i Holbøl, så jeg har ikke haft mulighed for det før.

Men med den fremgang, som vi har haft, og som heldigvis er fortsat ind i 2021 har vi taget springet.  Og det er jeg er rigtig glad for at Knud Petersen [udlejer af butikken og tidligere indehaver af Radiobutik sammesteds. Red.] og jeg kunne blive enige om.”

Vildmedte.dk har et meget stort udvalg. Ikke kun af te men også kaffe, gavekurve og meget andet.

Felstedegnen: Hvad var så din tanke i sin tid med VildMedte?

Lene: ”Da jeg startede VildMedTe, var tanken egentlig, at jeg blot skulle have noget erfaring med nethandel og så finde noget derefter med økonomi i. Men det blev så stor en succes med det her, og det passer jo perfekt, når man har begrænsninger i hvad man fysisk kan lave. Så vi er fortsat med teen. Men det har nu også udviklet sig mere, end jeg havde forventet med den store konkurrence, der har været i vores område og med alle de nye te-firmaer, som er kommet til siden vi startede.

Samtidig er vi jo blevet en 100% social ansvarlig virksomhed, som udelukkende har ansat folk som ikke kan klare sig på det ordinære arbejdsmarked, det har jeg det faktisk rigtig godt med. For det er svært for os som ikke passer 100 procent ind i en fuldtidsstilling at finde plads i samfundet, og uanset om man er syg eller ej, har man brug for at have tilhørsforhold og nogen som har brug for en”

Felsted og omegn har taget godt imod den nye butik

Felstedegnen: Hvordan har folk taget imod dit initiativ

Lene: “Både dem i byen og uden for byen har taget supergodt imod butikken. Jeg har fået mange bemærkninger om, at den er flot, og at det er dejligt for byen. Jeg har fået strøgkunder – Altså folk som kører forbi på grund af arbejde i andre byer og stort set hver dag, jeg har haft åbent, er der kommet bestilling af gavekurve. Så det er meget positivt med den opbakning. Den er jeg meget glad for”

Vildmedte er en socialt ansvarlig virksomhed. Kasserne til te-brevene bliver lavet af Gunnar, der er pensionist i Felsted

Felstedegnen: En af de ting, som rigtig mange erhvervsdrivende slås med lige nu er følgerne af Corona. Igen er du gået imod strømmen, for du har faktisk åbnet din nye butik midt under Corona. Har det været en udfordring?

Lene: ”Coronaen har gjort, at vi er gået glip alle vores messer og markeder. Det er dér, vi finder nye kunder til webshoppen fra hele landet. Da landet blev lukket ned, stod vi faktisk med en fuldt pakket bil, færgebillet og på vej på messe i Svendborg.

Det er en stor omsætning, som vi er gået glip af, men også stort arbejde og udgifter at deltage i messer. Men heldigvis for os er nethandlen steget, så vi har været heldige.

Det eneste som er en udfordring er, at der er et max antal på 4 personer i butikken ad gangen, så vi har oplevet, kunderne har stået i kø ude på vejen”

Anbefalinger fra en kender

Felstedegnen: Du har jo et enormt udvalg af the og en masse andet. Kan du anbefale tre virkelig gode ting, som folk bør unde sig selv at prøve fra dit sortiment?

Lene: ”Jeg har jo både gourmet-kaffebønner og te. Jeg har nogle rigtig gode kaffebønner, hvis man er til god kaffe. Hvis man kværner bønnerne når det skal drikkes, smager det bare superlækkert. Jeg sælger rigtig meget vanilje-kaffe og chokolade-kaffe, men generelt sælger jeg meget af mine kaffebønner.

Jeg sælger det i hele kilo. På nettet og i gavekurve. Af te har jeg mine favoritter – jeg har lige fået en ny som hedder White Dream, den synes jeg er rigtig god som hvid te.

Huset’s egen Te er en rigtig lækker hindbærfrugt-te, som er superegnet som icetea. Før, hvor vi havde gæster, brugte jeg altid den som velkomstdrink i et cocktail-glas. Ellers er min Lakrids-Te vildt populær. Men det er svært at sige, når jeg har langt over 100 slags at vælge nogle få ud. Te er smag og behag, og meget forskelligt fra person til person”

Felstedegnen: Og hvis nu man som jeg er svoren kaffedrikker, men vil give mig i kast med the, hvor kan jeg så starte, hvis det på den ene side skal være godt og på den anden side ikke for vildt?

Lene: ”Jeg plejer at anbefale kaffedrikkere, som gerne vil lære at drikke te, at starte med noget, hvor der er meget smag i. Det vil sige Urte-teer, frugt-teer og rooibos. Eksempelvis Urteteen, der hedder Cool Mint eller måske Appelsin Kaktus Figen. Så vænner du dine smagsløg til andet end kaffe – men med smag i – og så jo mere du vænner dig til teen, kan du pludselig prøve grøn te, som du ellers ville sige, smager af vand, hvis du startede med det.

Men, når der lukkes op igen, så holder jeg første mandag i måneden en åben teaften – da vil jeg da anbefale dig at melde dig til. Så skal jeg nok lære dig at drikke te!

Noget vi vil slå noget mere på, når ellers vi må være samlet igen, er eksempelvis polterabend-arrangementer til dem, hvor den vordende brud er gravid og derfor ikke må få alkohol. Der er lørdag formiddag med te smagning og brunch et godt alternativ til en god start på en polterabend”

Vildmedte ligger på Gråstenvej 38. Butikken har åbent tirsdag og torsdag fra 15-17 samt første fredag 15-17 og første lørdag 10-12 i måneden. Man kan også ringe og lave en aftale, og så kan man naturligvis bruge netbutikken. Man kan også følge butikken på Facebook.

 

Tags from the story