Krusmølle

Krusmølle er en butik, et spisested og en lokal attraktion i nærheden af Felsted, som er et besøg værd. Ejerne Henrik & Nina Loff har drevet stedet i 30 år og skriver selv om Krusmølle:

“Et sted ude på landet – ikke så langt fra Aabenraa – ligger Krusmølle smukt placeret med udsigt over sø og skov. Krusmølle drives af os, Nina & Henrik Loff, samt vores fantastiske medarbejdere. Vi har i de sidste 30 år arbejdet med at skabe og udvikle gode oplevelser for alle vores gæster her på Krusmølle.

Når man ikke just ligger i et turistcentrum, er det vigtigt at vores gæster har lyst til at komme og besøge os igen og igen. Derfor gør vi os altid umage og skruer så meget op for kvaliteten og hyggen som overhovedet muligt.

På et besøg hos Krusmølle kan du opleve lidt af hvert:

  • Vi har vores nostalgiske Fru Loff’s Café hvor du kan få lækker brunch, bestille den lækreste frokost platte, eller bare nyde en kop kaffe.
  • Livsstilsbutik med nøje udvalgt boliginteriør
  • Stor delikatesse afdeling hvor vi har samlet alle de bedste producenter, fra de sønderjyske producenter.
  • Juleudstilling – hvert år til jul har vi vores store juleudstilling, hvor du finder ALT i jul og julepynt. Jule udstillingen besøges hvert år af over 30.000 gæster.
  • Smag, Smil og Gummistøvler – hver sommer afholder vi et kæmpe fødevaremarked, hvor du kan gå på odagelse i en verden af lækre delikatesser fra udvalgte – primært sønderjyske – producenter. Her er der hvert år også koncert, som de seneste år har været henholdsvis Sko & Torp, Moon Jam og Henning Stærk.

Herudover afholder vi også firmaarrangementer, konferencer og private selskaber. Du kan holde alt fra din fødselsdag til dit bryllup hos os, og vi sørger for, at din dag bliver så god og speciel som overhovedet muligt.

Du kan finde mere information om de forskellige ting her på hjemmesiden.

Har du brug for hjælp, eller skal du afholde et arrangement, så bare ring til os. Vi skal nok hjælpe dig.”

Krusmølles historie

Krusmølle blev grundlagt af hertug Hans den Ældre (1521-1580). Den ejedes senere af hertugen af Gottorp, og i 1713 overgik den til kongen. Møllen blev givet fæste (forpagtning) til mølleren, som drev den.

Som alle møller i hertugdømmet Slesvig på den tid havde Krusmølle sin faste kundekreds af bønder, som skulle lade deres korn male på netop den mølle. Tvungne møllegæster hos Krusmølle var bønder og kådnere (husmænd) fra Felsted, Varnæs, Ensted, Uge og Rinkenæs sogne. Mølletvangen eksisterede til 1853.

Oprindelig hørte der ingen landbrugsjord til Krusmølle. I årene omkring 1800 købte den daværende møller Sønnichsen en hel del jord, og mere er senere kommet til.

Indtil midten af 1800-tallet havde Krusmølle foruden kornmøllen en valkemølle, der ‘valkede’ (appreterede) uldstoffer. Fra 1852 til 1877 var der på ejendommen et brændevinsbrænderi. Bærmen anvendtes til foder for tyre under opfedning.

I 1877 hjemsøgtes Krusmølle af en ildebrand, der lagde stuehus, stald, lader og brænderi i aske. Ni år senere brændte det gamle bindingsværksmøllehus. Bortset fra brændevinsbrænderiet blev bygningerne hurtigt genopført – i den skikkelse de, med visse om- og tilbygninger, har i dag.
Omkring 1912 blev der i møllebygningen indrettet et elektricitetsværk. Men vandkraft produceredes el til forsyning af adskillige gårde i omegnen med el til lys og kraft. Elværket blev nedlagt, da Sønderjyllands Højspændingsværk kom til i 1923.

Mølleriet mistede i tiden mellem de to verdenskrige en betydning, fordi bønderne gik over til selv at male deres korn, hvilket indførelsen af elektrisk kraft gjorde muligt.

I 1972 blev mølledammen og møllebygningen udstykket fra landbrugsejendommen. Ejendommen med stuehus, driftsbygninger og jord blev i 1986 overtaget af Nina og Henrik Loff.

Læs mere om Krusmølle her.

Besøg Krusmølle på Facebook.

Tags from the story
, ,