Kyndelmisse i Felsted: Lysgudstjeneste 2/2

2. februar er der en særlig lysgudstjeneste i anledning af Kyndelmisse. Det er kl. 19. Gudstjenesten tilrettelægges i samarbejde med årets konfirmander. Gudstjenesten vil foregå i den mørklagte kirke, og vi vil fejre, at vi er halvvejs gennem vinteren.

Hvad er kyndelmisse

Kyndelmisse er den danske oversættelse af det latinske ord for lysmesse Candelarum Missa: Candelarum betyder lys og missa betyder messe. Kyndelmisse betyder altså lysmesse og markeres som dagen, hvor halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået, nemlig den 2. februar.

Kyndelmisse var en vigtig dag i det gamle selvforsynende bondesamfund. På denne dag skulle bonden og hans familie have mindst have halvdelen af deres forråd af mad og foder til dyrene. Hvis der var mindre end det halve tilbage så ville mennesker og dyr sulte.

Kyndelmisse var en tid, hvor man tog vejrvarsler. Der findes et ganske morsomt vejrvarsel. Det  skulle det for eksempel blæse så kraftigt, at “18 kællinger ikke kunne holde den 19. ved jorden” eller “hvis lærken høres første gang til Kyndelmissedag,” ville lunere tider snart være på vej.

 

Tags from the story