Lad os flage for 100-året i dag

Så blev det endelig 11. juli. Dagen der er det egentlige højdepunkt for fejringen af Genforeningen. Men var det ikke allerede 15. juni, vi fejrede det? Jo på sæt og vis. 15. juni var 100-året for den officielle overdragelse af overhøjheden over Nordslesvig til Danmark. Men den egentlige fejring foregik først her i juli. Og det har den faktisk gjort lige siden. Derfor betyder 11. juli for de fleste sønderjyder mere end 15. juni.

Det var 10. juli Christian X red over den gamle Kongeå-grænse. Det blev markeret i går oppe ved den grænse, der fra 1864 til 1920 adskilte det meste af Sønderjylland fra Danmark. Den 11. juli blev Genforeningen så fejret på Kongeskansen ved Dybbøl. Danmarks Radio har lagt et spændende interview ud ( Det er 1t og 26 minutter inde) med en gammel Sønderjyde, der selv var til stede dengang. Det er fra 70-årsfejringen i 1990. I dag er der naturligvis ingen tilbage.

Det var også 11. juli, at H.P. Hanssen holdt sin store tale på Dybbøl, der desværre blev overdøvet af en flyvemaskine, der fløj forbi og kastede Dannebrog ned fra himmelen.

12. juli mødte kongen så de sønderjyder, der ikke kom med hjem. Dem, der måtte blive i Tyskland. Dem vi i dag kalder sydslesvigere.

Vi er altså ved kulminationen på det hele nu, så husk at få flaget op i flagstangen