Et stykke af egnens historie kommer på Det lille teater ”Den onde Herremand”.

Historien om den onde herremand på Ladegård, Hans Pedersen, kender mange sikkert på Felstedegnen. Det er i hvert fald en af de vigtigste historier, vi har. Ikke mindst i Tumbøl. For det var Tumbøls bønder, der oplevede den onde herremands misbrug.

Som en reaktion mod det gjorde de oprør – i retten. De vandt deres sage og var dermed med til at bane vejen for den store bondefrigørelse i slutningen af 1700-tallet. Vi har skrevet om historien her.

Men nu kan man se en nyopsætning af teaterstykket “Den onde herremand” Det er hos Det lille Teater i Gråsten. Stykket opsættet i juni.

De skriver:

”Den onde Herremand” fra Ladegård vender tilbage

Et af teatrets flotteste egnsspil, der første gang blev opført i 2009. Egnspillet er skrevet af Sten Vestergård Kruse og Dorte Fjeldgaard, instruktionen er lagt i hænderne på Kim Asmussen som gennem årene har lavet mange flotte forestillinger på vores teater.

Historien om den onde Herremand fra Ladegård er en historie om bondestandens oprør i 1760’erne og mere specifikt historien om 16 bønder fra Tumbøl som satte sig op mod deres herremand.

Skuespillet, Den onde Herremand på Ladegård, er baseret på forskellige kilder herunder bl.a. Thomas Kaufmann, historiske tidsskrifter og oplysninger fra den nuværende ejer af Ladegård, Hans Lilløre.
For at skabe en interessant forestilling har forfatterne gjort brug den kunstneriske frihed til at indflette personer og begivenheder som måske ikke er historiske korrekte men som ikke desto mindre kunne være foregået på den tid.

Herremand Hans Petersen som boede på Ladegård i 1760, var en hård mand som var af den opfattelse at han med god ret kunne udnyttede sine bønder til hoveriarbejde på Ladegård, selv om bønderne i realiteten var underlagt Grøngrøft som Hans Petersen havde opkøbt.

Der bliver 6 forestillinger i midten af juni.

Teatrets adresse er:

Ladegårdskov 14, Gråsten

Se mere på http://www.lille-teater.dk/Tags from the story