Der er stadig trut i Valdemar Rasmussen på Damms Gård

Der var stuvende fyldt i den gamle rejsestald på Damms Gård, da den kendte Jazz-musiker Valdemar Rasmussen gav en sjælden koncert på den egn, hvor han boede, da han i 1975 fik et gennembrud med sangen Mojn. Det var en veloplagt Valdemar Rasmussen, der trods sine nu over 80 år bag sig, bød et ligeså veloplagt publikum på musik og røverhistorier.

Publikum talte både folk fra Felsted og omegn og interesserede fra hele landet. Så langt som fra Fyn og København var de kommet for at høre, om der stadig var trut i Valdemar – og det var der.

Selvom alderen havde sat sig i bentøjet – “Det går ad helved til” som Valdemar udtrykte det – og selvom den gamle jazzkæmpe selv med sin melodi “Pensionisten” fortalte, at det også kneb lidt med at huske, så var alderen hverken gået i lungerne, der blæste liv i såvel flygelhornet som forsamlingen, eller fingrene, der træfsikkert lod hornet drage publikum ind i messingklingende arrangementer af “Goodnight Irene”, “Husker du i høst” og adskillige numre af Louis Armstrong.

Og så naturligvis flere af Valdemars egne sange. Mojn blev reciteret til velkomst. Hele forsamlingen sang med på “Farvernes Landskab”, Valdemar Rasmussens og Jens Rosendahls smukke hyldest til det vestslesvigske landskab og maleren Emil Nolde.

Blandt højdepunkterne var numrene Tek & Pot om alt det, man legede i gamle dage før computer og dibbiduter.

Og Sønderjysk Ordbog, hvor Valdemar blev godt hjulpet af sin kone.

Og nu er hvor vi er ved det, så skal også fremhæves, at Valdemar var i godt musikalsk selskab af  Mads Astrup Søndergaard på piano og harmonika samt Kristor Brødsgaard på bas.

Endelig var der naturligvis alle røverhistorierne. Her fortalte Valdemar med udgangspunkt i sin bog En fortælling fra dengang, jeg levede om dengang han i slutningen af 1960’erne købte Mutters hus i Felsted, der dengang stod til nedrivning. Valdemar Rasmussen reddede huset gennem en 10-årig renoveringsindsats, som vi den dag i dag, kan være taknemmelige for.

Hans bog rummer mange fine fortællinger fra hans karriere i og uden for Sønderjylland og kan anbefales alle som en oplagt julegaveidé. Køb den her. 

Mojn til Valdemar

Tags from the story